Bazı kavramlar ve dinamikler, hayatımızı şekillendiren “temel değerler” olarak aktif bir rol üstlenebilir ve işleri yoluna koymamızı kolaylaştırabilir. O hâlde onları hep ön planda tutup aktifleştirelim.Her şeyden önce “temel değerlerimiz nelerdir” sorusuna gerçekçi bir cevap vermemiz gerekiyor. Bunlar kişiye göre değişebilir ve çok çeşitli şeyler olabilir.
Genel ortak kavramları örneklendirelim:
Doğruluk: Ne olduğunu bulun ve neticeye bakmaksızın kullanın.
Özen: Bitirilmesi gereken işi bitirin. Üretkenlik: En kolay değil, en iyi çözümü sunun.
Etki: En az çaba ile en fazla geri dönüşü yakalayın.
Tutarlılık: Hareketleriniz sözlerinizle tutarlı olsun.
Temel değerlerinizi bilmek daha otantik ve başarılı bir hayata doğru atacağınız ilk adımdır. Siz de kendi temel değerlerinizi belirlemeye, şu soruları kendinize sorarak başlayabilirsiniz:
- En iyi performans örneklerim neler?
- En kötü performans örneklerim neler?
Vereceğiniz cevaplardaki ortak temaları bularak daima en iyi performansınızı sergilemeniz konusunda size en iyi tavsiyeyi verecek kelime ya da söz öbekleri sıralayın.
Atacağınız her adımda temel değerleri öncelemek, başarıya giden fırsatları belirlemenize ve sorun çıkaran kararları önlemenize yardımcı olacak. Bunu günbegün yapabilmek için hazırladığım ipuçlarına göz atabilirsiniz.
- Değerlerinizi gözünüzün önünde tutun.
Temel değerler hatırlanması kolay birkaç kelimeden ibaret. Sizinkilerin her biri dört ila yedi kelimeden oluşsa bile bu değerleri yapışkanlı not kâğıtlarına yazabilir, ekran koruyucu ya da masaüstü arka planı yapabilir veya gözünüzün önünde olacak herhangi bir yere koyabilirsiniz. Asıl önemli olan ise daima aklınızda tutmaktır.
- Değerlerinizi günlük konuşmalarınıza dâhil edin.
Temel değerler konuşmalarınızın önemli bir parçası olduğunda bambaşka bir hâle bürünür. En sıradan konuşma bile değerler aracılığıyla kendinizi ifade etmek için bir fırsat doğurur. Değerlerinizi günlük kelime dağarcığınıza ekleyin; böylece hangi değeri daima unuttuğunuzu hatırlamak zorunda kalmazsınız.
- Değerlerinizi ana motivasyon araçları olarak kullanın.
Kişisel temel değerleriniz nihayetinde tercih ettiğiniz geleceği belirler. Her fırsat ve hedefi esas değerlerinizin oluşturduğu mercek aracılığıyla incelemelisiniz; aksi takdirde gereksiz iç çatışma ve zorluklarla karşılaşabilirsiniz. Yılın her çeyreğinde birkaç günü stratejik planlamaya ve hayattaki hedeflerinizin esas değerlerinizle ne kadar uyumlu olduğunu düşünmeye ayırın. Bu iki alan uyum içerisinde olduğu sürece büyük işler başarmak için zihninizden ve ruhunuzdan birlikte faydalanabilirsiniz.
- Hayatınızdaki doğru insanları tutun (ve yanlışları çıkarın).
Diğer insanlar sizin temel değerlerinizi paylaşmak zorunda olmasa da onlara uymak zorundadır. Esas değerlerden biri keşif yeteneğidir. Hayatımdaki herkesin üretken bir zihin olmasını beklemeyin ancak keşif yeteneğini desteklemeleri gerekir. Aksi takdirde gereksiz bir çatışmayla karşılaşacağınızı bilin. Temel değerlerinizi ve zamanınızı bu değerlere uygun insanlarla geçirdiğinizden emin olmak için kullanın.
- Uyumadan önce gününüzü gözden geçirip değerlendirin. Gelişmek için doğru yoldan ne noktada saptığınızı görebilmeniz gerekir. Her gün dua etmek ve davranışlarınızın temel değerlerle uyumlu olup olmadığını görmek için kendinize zaman ayırın çünkü nihayetinde siz de insansınız ve her zaman daha iyi yapabileceğiniz bir şeyler vardır. Bu nedenle alternatifleri düşünüp yarın daha iyi olmaya odaklanın.
Kaynak: Business / Kevin Daum