Yeni ürünler, süreçler, pazarlar ve iş yapmanın yeni yolları üzerine kesintisiz inovasyon yapmak, bir kuruluşun başarısı için gerekli üç faktörden biridir. Diğer iki başarı faktörü; kazanan bir kültüre sahip olmak ve sürekli pazarlamadır. Bu nedenle inovasyonun teşvik edilmesi bir CEO’nun en tepede yer alan sorumlulukları arasındadır. Aslında bu nedenle inovasyon her CEO’nun ajandasında ilk sıralarda yer alıyor. Ancak iş uygulamaya geldiğinde her şirketin aynı başarıyı gösteremediği görülüyor. Bunda pek çok etken mevcut. Bunların en başında şirket içinde inovasyon kültürünün yerleştirilmemesi yer alıyor. İnovasyonu sadece fikir toplamaktan ibaret gören liderler mevcut. Bunun sonucunda da yönlendirilmemiş, sonucu düşünülmemiş, iyi organize edilmemiş fikirler yığını şirketin veritabanında toplanıyor. Ancak işin kilit noktası olan değerlendirme, burada kritik rol oynuyor. İnovasyonun nasıl yapılacağını bilmek ise CEO’nun asli görevleri arasında yer alıyor.
İNOVASYONA DAİR FİKİRLER
1. İnovasyon tepeden başlar. CEO ve üst düzey yöneticileri inovasyon üzerine konuşmalı,
Girişimleri ödüllendirmeli, inovasyon örneklerini iletmeli ve başarıya dikkat çekilmesini sağlamalıdır. Birçok kuruluş aslında inovatif fikirler bakımından zengin durumdadır. CEO’nun görevi, bu inovatif fikirlerin hayata geçmesini teşvik etmektir. Teşvikte de yaratıcı yöntemler benimsemek gerekli. Fikrini bir kez sunan kişi, o fikrin hayata geçmediğini görürse bir daha bu zahmete katlanmak istemeyebilir. Fikir değerlendirilmese de bu fikrin şirkete ulaştırılmasının taktir edildiğini CEO’nun yenilikçi teşviklerle çalışana iletmesi gerekir.
2. İnovatif fikirler gerçekliğe dönüştürülmelidir. Kâğıt üzerindeki yazılı ya da sonu gelmez e-postaların konusu olan inovatif fikirler hiçbir şeydir. İnovatif fikirler hayata geçirilmelidir. Burada fikirler üzerinde fazla “laf’ etmek son derece sakıncalı. Eylem ve alınan aksiyon önemli…
3. İnovatif fikir daima her ürünü, her bireyi geliştirmeye çalışır. CEO yeni ürünler, müşteri gurupları ve yeni makineler hakkında konuşuyor olmalıdır. Şirket, araştırmaya, mühendisliğe, müşteri temasına, akıllı insanlara ve ticarileşmeye saldırgan bir biçimde yatırım yapmalıdır. En önemlisi, bu yatırımın kaynağını her yılbaşında ayırmalıdır. Bir fikrin başarılı bir eyleme dönüşmesi için kaynak birincil önem taşır. Sonuçta realize olmadığı için çöpe giden pek çok iyi fikir olduğu bilinen bir gerçek.
4. Maharetli mühendisleri zeki pazarlamacılarla bir araya getirin. Bu, yeni ürün başarısı için en önemli kuraldır. Bu iki kesimin bir arada çalışması için uygun ortamlar yaratılması da şirket kültüründe önemlidir. Sonuçta aynı geçmişe sahip olmayan kişiler sıklıkla birlikte çalışmak konusunda direnç gösterebilir. Önemli olan bu iki kesimin birbirinden bir şeyler öğrenmesini, en önemlisi birlikte daha iyi iş çıkaracaklarına inanmalarını sağlamaktır.
5. Kuruluşta görevli herkes, müşterileri objektif olarak dinlemek zorundadır. Marriott Hotels’den Bili Marriott tüm müşteri mektuplarını tek tek okumaktadır. Şirket liderinin asli görevlerinden biri de budur. İnovatif fikirler iç kaynaklardan toplanabileceği gibi en değerli partner olan müşteriden de elde edilebilir. Üstelik müşteriden gelen fikirler genellikle şirket için daha faydalıdır.
6. İnovasyonla ilişkili olduğu sürece, kuralları ihlal edenlere karşı hoşgörülü olun, ama şirketin kültürel kurallarına karşı gelenlere karşı hoşgörülü olmayın.
7. Birisi vaat edici bir fikirle ortaya çıktığında, bu fikrin geliştirilmesi işini ona verin.
8. Başarısızlıkları cezalandırmayın. Bu yapıldığı anda şirket içinde inovasyon kültürünün oturması mümkün değildir.
9. Farklılaşmak inovasyondur. Sizin farklılaşmanız, ürün ya da hizmetinizin farklı olduğu nokta sadece rakibinkinden “daha iyi” olmakla kalmamalı, basitçe farklı olmalıdır. Bazıları çilekli dondurma sever bazıları da çikolatalı. Farklı olmak adına şirketin değerlerinin özünü kaybetmesine de izin vermemek gerekir.
10. Fikirleri koşturun. Test edin. Test sonuçlarını her gün gözden geçirin. Hızlı ilerleyin. Bir kez konsepti doğru kavradığınızda, buna uygun doğru insanları bir araya getirin. Sonra da yönetin, hayata geçirin.
İnovasyon yapın ya da hiç gelişmeyin.
Farklılaşın ya da çözülün. Seçiminizi yapın.
Kaynak: Capital – Jeffrey Fox