Yapabildiklerinden daha iyi yaptığınız işleri keşfedin ve yapın.

Pek çok kişi, iş hayatında, yeteneklerini doğru düzgün kullanmaz. En iyi yapabildikleri işlerde çalışmak yerine, başka yönlere giderler. O yüzden de, başarı kırıntılarıyla yetinmek zorunda kalırlar. Aynı şey şirketler için de geçerlidir. Çok başarılı kişiler, genellikle başkalarından ne daha zeki, ne de daha yeteneklidir. Hepsinin sırrı, sınırlı zekalarını ve yeteneklerini en iyi şekilde kullanmayı bilmeleridir. Bunlar, başarılı oldukları işte kararlı olduklarından zamanla tecrübelerini de artırırlar.

Hemen hemen herkes (ve her şirket), bazı işlerde çok başarılı, bazılarında vasat, bazı konularda da beceriksizdir. En iyi olduğunuz konulardan uzaklaştığınız anda, sizin için çok önemli olan rekabet avantajınızı kaybedersiniz. Zayıf yanlarınızı yenseniz bile, bir amatör olmaktan öteye gidemezsiniz. Daha başarılı, daha zengin, daha mutlu ve güven içinde olabileceğiniz konularda uzmanlaşın! İşin üzücü yanı, pek çok kişi (ve şirket), gerçek yeteneklerinin ne olduğunun farkında bile değildir. İlk başarılar yüzünden başka yöne sapmanız çok kolaydır. Yaptığınız iyi bir iş yüzünden başarıyı tatmış olabilirsiniz. Böylece her şeyi iyi yaptığınızı sanarak başarıya ulaştığınıza inanırsınız. İşte tam bu noktada mantık kurallarına ters düşer ve kendinizi yenilgiye mahkûm edersiniz.

Diyelim ki çiftçilere rüzgar gülü satıp başarılı oldunuz. O yüzden çok iyi bir pazarlamacı olduğunuza karar veriyorsunuz. Sanayi fabrikalarına makine aksamı satmaya başlıyor ve işin altından kalkamıyorsunuz. Neden? Bir düşünün! Belki, siz özellikle çiftçilere satış yapma konusunda beceriklisiniz. Öyleyse, başarıyı, traktör ya da diğer tarım makinelerinin pazarlamasında aramalısınız. Dünyadaki en iyi sanayi makineleri pazarlamacısı olduğunuzu da aklınızdan çıkarmanız gerek. Beni yanlış anlamayın. Uzman olmak demek yerinde saymak demek değildir. Tecrübe kazanırken, bir yandan da dünya görüşünüzü genişletin. Ama bunu zor durumlara düşerek değil, güçlü kalarak yapın. Özellikle en iyi yeteneklerinizi güçlendirin.
Rüzgar gülü satan adam, başarılı bir tarım aletleri pazarlamacısı olmadan önce tecrübe ve bilgisini hayli artırmak zorundadır. Piyasa araştırması, finans, çitfçilik, mekanik, politika, muhasebe ve daha birçok konuda bilgi sahibi olmalıdır. Ufku genişledikçe, bunlardan sadece bir kaçında çok iyi olduğunu, ötekilerde orta derecede yetenekli olduğunu keşfedecektir. Başarısı, iyi olmadığı alanlarda, bu konuda yetenekli olan kişilerden yardım alabilmesine bağlıdır. Çizmesine gübre bulaşmış bir pazarlamacı için geçerli olanlar, büyük bir şirket temsilcisi, şık bir pazarlamacı için de geçerlidir.

Önce, gerçek yeteneklerinizi ve sınırlarınızı bilin. Bu da, deneyip, hata yaparak, kendinizi dürüstçe değerlendirerek olur.

İkincisi, tamamen neyi iyi yapıyorsanız, ona dayanarak kişisel bir plân yapın. Herkesten daha iyi yapabileceğiniz bir işe girin. Mesleğinizi değiştirmeyin. Bu yalnızca mevki ve zaman kaybına neden olur.

Üçüncüsü, öğrenmeyi, ufkunuzu geliştirmeyi, tecrübe edinmeyi sürdürün.

Dördüncüsü, iş hayatında başarılı olmak için vazgeçilmez becerilerden birini kazanın. Üstün insanları bulabilme yeteneği gibi. Sorumluluklarınız arttıkça, zayıf olduğunuz alanlarda başarılı olan kişilere yaslanmayı öğrenin.

Beşincisi, asla sınırlarınızı unutmayın. Mükemmel olduğunuz alanlarda, gereğinden fazla başarılı olduğunuzu göreceksiniz. Zayıf olduğunuz alanlardaysa, başarı aramanıza hiç gerek yok. İnsanda, yeni alanlardan kendini deneyerek tecrübe kazanma eğilimi vardır. Bir noktaya kadar bu sağlıklı ve yararlıdır. Ama iyi bildiğiniz alandan uzaklaştıkça, göze aldığınız risk giderek artar.

Uzmanlarla, genel bilgi sahibi olanlar arasındaki farktan sık sık söz edildiğini duyarsınız. Duyduklarınızın çoğu boş sözlerdir. “Uzmanlardan iyi yöneticiler olmaz!” görüşü insanı yanıltır. Bu görüş adeta, yöneticinin hiçbir alanda iyi olmaması gerektiğini savunmaktadır.
Başarılı işler, uzmanlık bilgileriyle, genel bilgilerin bir araya getirilmesini gerektirir. Sakın aklınızdan çıkarmayın, hepimiz bir konuda uzmanız. Genel bilgi sahibi olan kişi de, bir çeşit özel uzmandır. O, özel yeteneklerini daha geniş bir alana yaymayı öğrenmiştir. Yönetmeyi öğrenmiştir; ki, bu da başlı başına bir uzmanlıktır. İşte bunlar, şirket merdiveninin en üstünde olması gereken kimselerdir. Bu gibi işleri yürütebilecek o eşsiz bir dizi beceriye sahipseniz ya da olabileceğinize inanıyorsanız gözünüz üst düzey yönetiminde olsun. Kendinizi tahlil ettikten sonra bunu istemediğinize karar verdiyseniz, ya da yapamayacaksanız, kendinizi suçlu hissetmeyin. Kendi alanınızda, başkalarından daha başarılı olarak da, zengin ve mutlu olabilirsiniz. Bana inanmıyorsanız, herhangi bir başarılı reklam metni yazarına, antikacı dükkanı sahibine, başarılı bir yönetim danışmanına, avukata, stiliste, mimara, ya da başarılı herhangi birine sorun. Yaptığınız işten aldığınız zevk, size kaybınızı unutturacaktır. 

Kaynak: Richard Conarroe – Yönetimde altın kurallar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.