Sunum yaparken rol yapmayın, kendiniz olun.

         Dinleyiciye hayranlık uyandıracak bir sunum yapmanın yolu, kendi tarzınızı oluşturmaktan geçiyor.

Sunuma katılan birçok konuşmacı, kendisini olduğundan farklı göstermenin çok önemli olduğuna inanır. Ancak burada yatan temel gerçek, rol yapmanın ve samimiyetsiz davranmanın, karşımızdaki kişi de antipati yaratacağıdır. Uzmanlar, konuşmacının sunum sırasında rahat davranmasının ve içten olmasının, dinleyicinin de rahatlamasına neden olduğunu söylüyor. Daha başka bir deyişle sunum sırasında mükemmeli yakalamak istiyorsanız, kendi tarzınızı yaratmalısınız. Müşterilerinizin gözünde değerinizi artırmalısınız.

BİR KAR TANESİ OLUN   Tıpkı iki kar tanesinin birbirinden çok farklı olması gibi. Topluluk önünde etkili konuşma yapan kişiler de birbirlerinden çok farklıdır. Hiç kimseyi taklit etmemelisiniz. Daha etkili bir konuşma yapabilmek için profesyonel konuşmacıları gözlemlemek gerekir. Ancak onların hareketlerini birebir taklit etmek, faydadan çok zarar getirecektir. Uzmanlar, hem iş dünyasında hem de özel hayatta karşımızdaki kişileri etkilemenin yolunun, kendimizi ifade etme biçimimizi özgünleştirmekten geçtiğini söylüyor.

İYİ OLDUĞUNUZ YÖNLERİ DESTEKLEYİN   Kişisel davranışlar ve kişilerarası iletişim konusunda yapılan araştırmalar, bir konuşmacının hatırlanabilir ve sevilir olması için iki faktörün olduğunu ortaya koyuyor. Bunlardan ilki. Konuşmacının sunumunu dinleyicilere göre ayarlamasıdır. İkincisi ise sunumun başında konuşmacının kendisi ya da bayata bakışı hakkında bir şeyler söylemesidir. İş adamları ancak karşılarındakine güvendikleri ve onları sevdikleri zaman bu kişilerle iş yapar. Bu nedenle sunumu yapan kişinin kendisini sevdirmesi çok önemlidir. Sevgi, beraberinde güveni de getireceğinden, satış işi çok daha kolaylaşacaktır.

BAZEN SAVUNMASIZ OLUN   Geleneksel iş sunumlarında konuşmacıya dikte edilen en önemli kurallardan biri, sunuma asla kişisel bakış açılarının koyulmamasıdır. Sunum sırasında herhangi bir konu hakkındaki kişisel görüşlerinizi açıklamak, sizi daha savunmasız yapar. Ovsa satış temsilcileri her zaman daha yetenekli, sağlam ve kusursuz olmak zorundadır. Ancak bazı durumlarda kişisel görüşler güvenilirliği artırabilir. Bu sizin, karşınızdakinin gözünde

UYUMU YAKALAYIN   Çok az kişi özel hayatı ile iş hayali arasındaki dengesizlikleri saklama konusunda yeteneklidir. Bu iki dünyanın dengede ve uyumlu olmasına özen gösterin. Sunumlarınıza fikirlerinizi, duygularınızı ve kişisel değerlerinizi yansıtmanızda herhangi bir sakınca yok. Ancak karşınızdakilerin fikirlerinizi ve hissettiklerinizi desteklemesini beklemeyin.

Sunum yapan birçok kişi, en etkili bir biçimde işi başarmak için, konuşmada baştan sona kadar ne söyleyeceğini önceden tasarlar. Ancak bu durum sunum sırasında kişinin doğal davranmasını engelleyebilir. Doğaçlama bir konuşma ortadan kalkabilir. Bunun yerine konuşmanın ana taslağını hazırlamayı, açılış ve kapanış bölümlerini belirlemeyi deneyebilirsiniz. Dinleyenleriniz, yaptığınız sunumun kendileri için özel olarak hazırlandığını hissedeceklerdir.

Kaynak: Speaker Survival Guıde / David Boolh&Deborah Shames

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.